Wednesday, December 31, 2008

tabiat...buang tebiat


aku bosan betul bile kene memandu. lg2 time blk keje. ini berdasarkan pengalaman memandu selama 3 bln ni. bosan tul dgn attitude pemandu msia. aku xde ckp aku ni pemandu berhemah, tp kira ok la. aku akan bg beberapa senario yg buat aku hilang sabar bile time memandu.

senario PERTAMA. kejadian ini berlaku pd beberapa minggu lps. aku memandu seperti hari2 biasa. cume hr tu aku agak memecut sedikit. aku kuar ofis lmbt. aku kene smpi umah kul 7. kalo x bonda dan ayahanda aku call tanye aku kt mane. ye laa... anak omak la katakan. aku pun ikut lane yg paling kanan skali. tetiba aku nmpk kerete myvi kt dpn bwk slow. so aku pun slow la. aku ingatkn dia tgh melenggang makyung, rupe2 nya ade la kete yg agak mahal n bukan kereta buatan msia bwk kete cam kura2 berjln. heloooooo.... kalo nk slow tlg la msk lane kiri. pleaseeee... oleh krn aku dh terlambat aku pun msk lane tgh n msk dpn kete yg agak mahal tu. tu pun setelah aku pastikan jarak yg selamat tuk aku msk kt dpn kete dia. aku bkn bwt cam tu sbb nk menghina kelembapan dia bwk kete. tp nk wat cane. ade kete kt lane tgh yg ala2 lenggang makyung gak. pastu aku tgk kete myvi tu pun bwt cam aku gak. mungkin dia pun kene blk kul 7 gak kot.

tgh syok2 aku bwk kete, tiba2 je kete ala kura2 td tetiba je memecut, ptg aku n msk dpn aku. n yg wat aku hlg kesabaran dia leh bwk kete dia slow gile! ishhhhhh.... time tu mulut aku dh pun mengeluarkn kata2 kesat. nsb baik xde ayahanda aku. kalo x....sure kene mrh. ape kejadahnye dia nk bwt cam tu? rasa terhina sbb kete murah aku ni n buatan msia dpt memotong ko? xpe laa...aku biar dia dgn kebodohannye... bile smpi dkt dgn tol, yg sgt kelakarnye aku tgk dia msk kt lane bayar tunai. hahahhahaha.... bukan lane touch n go or jauh skali lane smart tag. kete mahal ko bole beli tp 2 bnda tu ko xde? ooooo.... maybe dia xde masa nk beli agaknye. dan aku dgn kete ku yg murah berbanding kete dia tu pun dgn bangganye msk lane smart tag. aku bkn nk bangga ade smart tag. tp sdiri mau ingat la dlm kes aku ni. pas je aku berjaya memintas dia kt tol tu. aku pun bwk la cam biasa. xlaju sgt n xslow sgt tuk lane paling kanan. tetiba aku nmpk myvi n kete mahal bkn buatan msia tu berlumba. ni sure kes xpuas hati ni. lantak korang laaaa... asalkn aku selamat smpi rumah. aku bosan dgn pemandu cam ni. salah ke aku memotong kalo dia bwk cam kura2? ooooooo... tak bole. sbb kete dia mahal. tak layak!

senario KEDUA. aku fedup kdg2 nk bg signal light. sbb kebiasaannye bile aku bg signal light sure aku xdpt msk lane tu. yg wat aku hilang kesabaran, bile aku nmpk kete tu jauh lg pastu aku bg signal light, tetiba je dia memecut sbb tak bg aku msk lane tu. oh pleaseeeee.... nape la nk bwt cam tu? so, aku dh mls nk bg signal light skrg ni!

senario KETIGA. ni aku tak sure nk kategorikn pemandu ni jenis ape. jenis tak bole tgk pemandu ppuan or mmg jenis yg suke nk bwt org eksiden. satu petang yg agak best coz jln clear time blk keje, aku bwk kete kt lane tgh. bkn lane paling kanan ye... tetiba ade 1 mamat bwk kete myvi msk kt blakang kete aku. n bwt aku bengang tu, dia wat aksi 'cucuk2'. ape masalah mamat ni pun aku xtau. aku kalo dh bengang, aku bwk lg slow. aku xbwt salah. ko bole ptg aku laaa... ape mslh ko nk bwt cam tu kt aku? ade 3 lane, ko pilih la mane2 lane kalo ko nk ptg aku. tp mangkok hayun ni xde pun ptg aku. agaknye2 dia tgk aku xde respon nk g race dgn dia, mungkin tu niat dia kot, dia pun try la nk ptg aku. tp silap yeeee kwn2.... aku bkn jenis yg kasi can bile dh org bwt aku cam bangang. bile aku nmpk dia nk ptg, aku pun pun ape lg. trus saja ke lane paling kanan dan aku pastikan dia ade kt blakang aku. berkat pembelajaran dan pemerhatian aku terhadap cara pemanduan abg aku, aku dpt la belajar mcm mane nk bwt org bengang.

oleh krn dia kt blakang aku, aku pun bwk tahap maksima paling lembab. ko fkr aku bodo ye?? no...no...no... so, terjd la race merace antara 2 kete buatan msia. dan pemenangnye.... ntah la xtau sape. sbb dia msk exit kota kemuning. ah, aku nk menang jugak. sbb aku mampu bwt dia bengang. smpi skrg aku xtau ape slh aku kt org gile tu.

nasihat aku....jgn la bwk kete cam jln tu korg yg punye. bertimbang rasa la skit. org lain pun byr road tax gak.

0 orang sedang bergumbira on "tabiat...buang tebiat"









PUJAAN HATI HAMBA

 

From Cik to Puan Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez